EXPOSITIE
Stacks Image 7232
GALERIE VAN DAM
Vanaf zondag 6 augustus t/m zondag 17 september is de expositie (gratis) te bezoeken: Maritiem schilder RONALD VAN RIKXVOORT
Stacks Image 7548
Stacks Image 7545
MARITIEM SCHILDERWERK
Met hart en ziel is Ronald van Rikxoort uit Landgraaf verknocht aan de haven van Rotterdam. Sinds jaren schildert hij zeeschepen en sfeerbeelden die hij opmerkt als hij dwaalt over de kades van de bruisende havenstad of vaart door de haven. In galerie Van Dam in Heerlen toont hij zijn zeewaardige schilderijen vanaf zondag 6 augustus aan de landrotten.
Wanneer hij kan trekt Ronald van Rikxoort bewapend met camera, schetsboek en potloden naar Rotterdam. Hij slentert er langs de kades of vaart mee aan boord van een watertanker om de geuren van de haven op te snuiven. Het levert ter plekke gemaakte tekeningen op en thuis in zijn atelier in Landgraaf geschilderde aquarellen.
Dat Van Rikxoort zo verknocht is aan de haven en de zeevaart komt mede omdat zijn familie stamt uit de omgeving van Rotterdam. Zijn ouders verhuisden naar Heerlen omdat vader Leen van Rikxoort er werk vond én omdat hij er als keeper een contract tekende bij de professionele voetbalclub Rapid JC en later bij Sittardia. Ronald werd in Heerlen geboren. “Maar in de vakanties gingen we steevast op familiebezoek naar Rotterdam. Mijn vader nam mij dan mee naar de waterkant. De haven en de schepen oefenen sinds die tijd een grote aantrekkingskracht op mij uit“, vertelt de kunstenaar. Hij is van beroep illustrator en reclame-ontwerper.
In de Rotterdamse haven neemt Ronald van Rikxoort foto’s van zijn onderwerpen. Daarna gaat hij ter plekke tekenen. Dat doet hij het liefst meevarend op een drinkwaterschip dat kris kras door de haven vaart om schepen van vers water te voorzien. Wat hem zo boeit aan de haven? “De bedrijvigheid. Het beeld verandert constant, is voortdurend in beweging. En dan die kleuren. Schepen van tegenwoordig zijn erg kleurrijk. Maar ook het zonlicht op roest levert prachtige kleuren op.”
Behalve de zeewaardige schilderijen van Ronald van Rikxoort worden tijdens de expositie in galerie Van Dam ook enkele grote scheepsmodellen geshowd.           

           


Boekhandel van der Velden - van Dam
Promenade 153-155
6411 JE HEERLEN
045 7857296
06 5089 5336

webdesign: - Quarks multimedia en marketing